vasárnap, március 19, 2006

Brigata Tridentina via ferrata, Dolomitok, Sella-csoport

A fenséges Sella tömbje, jól karbantartott útvonal, közel 3000 méteres csúcs, függőhíd - mindent adott egy jó mászáshoz...rövid túra a beszállás kezdetéig, fantasztikus kilátás a Sella középső teraszáról, talán legszebb a Dolomitokban...
(2004. augusztus, mászótársak: Puskás János, Engi László)

Erre a látványra ébredtünk a Gardena-hágó alatti parkolóban

Corvarából forduljunk a Passo Gardena irányába, Colfosco elhagyásával jönnek a hajtűkanyarok. Az egyik jobbos kanyar mellett, 1956 méter tsz. feletti magasságban találunk egy nagyobb parkolót, ami ideális hely éjszakázásra. (az 1:25000 Tabacco térkép jelöli a parkolót). Többféle szempontból ideális a hely: közel van a beszállás és a visszaút vége, jól lehet aludni, van a közelben egy patak tisztálkodni, továbbá sportmászó-utak is akadnak alig pár méterre.

A völgyben Colfosco - kilátás a Pisciadu-tó partjáról

A parkolóban tábla jelzi az út kezdetét, majdnem szintben kb. 500 méter után megpillantjuk a beszállást. Egy rövid, 50 méteres felszökéssel kezdődik az út, itt általában tömeg van, gyakran gyerekek gyakorolnak, akik csak ezt a rövid szakaszt használják. Ezt a szakaszt (és a várható sorbaállást kikerülhetjük, ha a felettünk szintben, a PAsso Gardena felől érkező utat választjuk, amit a parkolóból is elérhetünk. Hamarosan megpillantjuk a Torre Exnert vagy más néven Exner-tornyot, melyre felvezet az utunk.
A drótkötél nagyjából egyenletesen halad felfelé, kissé balra tartva kerüli a tornyot. Mellettünk egy kuloár húzódik, amit szükség esetén menekülőútnak használhatunk. Már az út elején látjuk a függőhidat, ami a torony teteje előtt vezet át a Masores fennsíkra, ahol a Cavazza al Pisciadu menedékházat megleljük (2586 m).
Puskás Jani a Pisciadu-tó partján

Könnyű útvonalon megmászhatjuk a Pisciadu 2985 m magas csúcsát, de nézelődhetünk a menedékház teraszáról is (melegen ajánlom a konyhájukat!).
A háztól mintegy5 perc alatt, a 666. sz. úton elérjük a Setus-völgyet, ahol visszautunk vezet. Az út felső része drótkötéllel biztosított, illetve felfelé jövőkre is számítani lehet. A kuloár nagy része nyáron is firnes, ami nem könnyíti meg a lefelé utat, mintahogy a törmeléklejtő sem. Az út pont a parkolóba vezet le, pihenőkkel együtt 3,5-4 óra alatt kényelmesen megjárható.

Menetidő: 2,5 óra felfelé, 1 óra lefelé

Nehézségi fok:
az első rész könnyű, a második függőleges, kitett, gyakran létrákkal biztosított. Sok szabadon mászható rész van (B-C).

Szintkülönség: a parkolótól 630 m szint a menedékház, további 400 a Pisciadu csúcsa

Nincsenek megjegyzések: